Het WK voetbal voor Clubs is van start gegaan!

Het WK voetbal voor clubs 2025 is begonnen. Voor het eerst wordt het toernooi in deze vorm gespeeld. Met 32 topclubs uit alle continenten, een prijzenpot van een miljoenen en een strak speelschema verspreid over vier weken. Tussen 15 juni en 13 juli is de Verenigde Staten het decor van dit gloednieuwe voetbalfestijn. En hoewel er geen Nederlandse clubs meedoen, is er genoeg te beleven voor de Nederlandse voetballiefhebber.

Wat maakt deze editie anders dan de vorige? Wie zijn de favorieten? En hoe ziet het programma eruit richting de finale op 13 juli? Tijd voor een overzicht.

Een nieuwe opzet

Het WK voor Clubs was jarenlang een kleinschalig toernooi waar de Europese en Zuid-Amerikaanse kampioenen elkaar troffen. In sportief opzicht leverde dat zelden verrassingen op. De Champions League-winnaar ging er bijna altijd met de hoofdprijs vandoor. Reden voor de FIFA om het roer om te gooien.

Vanaf dit jaar wordt het WK voor Clubs een keer per vier jaar gehouden. Net als het reguliere WK voor landenteams. De opzet is rigoureus veranderd. Het zijn nu niet zeven, maar tweeëndertig clubs uit zes continenten die strijden in het toernooi. En daarmee heeft het veel weg van een soortwereld-Champions League. Verdeeld over acht groepen van vier gaan de beste twee per poule door naar de achtste finales.

Clubs

Deelnemende clubs zijn onder meer: Real Madrid, Manchester City, Paris Saint-Germain, Bayern München, Chelsea, Palmeiras, Flamengo, Boca Juniors, Al-Hilal, Pachuca en Inter Miami. Ook Afrikaanse topclubs als Al Ahly (Egypte) en Wydad (Marokko) zijn erbij, evenals Aziatische deelnemers als Ulsan HD en Urawa Red Diamonds.

Dat er bij dit nieuwe format tientallen miljoenen dollars aan prijzengeld op het spel staan, helpt natuurlijk mee. Voor een groepszege krijgen clubs 2 miljoen dollar, een gelijkspel is goed voor 1 miljoen. Daarna loopt het snel op: 7,5 miljoen voor het bereiken van de achtste finale en 13 miljoen voor de kwartfinale. Kom je verder dan krijg je 21 miljoen voor een halve finaleplek, 30 miljoen voor de verliezend finalist en maar liefst 40 miljoen dollar voor de winnaar.

Nederlandse inbreng

Op het eerste gezicht lijkt het toernooi voor Nederlandse fans wat ver weg. Geen Feyenoord, Ajax of PSV in het deelnemersveld. Maar wie goed kijkt, ziet toch een oranje randje aan deze editie.

Zo zijn Denzel Dumfries en Stefan de Vrij actief namens Internazionale. Nathan Ake en Tijjani Reijnders vertegenwoordigen het Nederlandse belang bij Manchester City. Ook Nordin Amrabat (Wydad) en Oussama Idrissi (Pachuca) hebben Nederlandse roots. Genoeg reden om met extra belangstelling naar de opstellingen te kijken.

Gastland VS

De Verenigde Staten is deze zomer het gastland. Dat betekent spelen in iconische steden als New York, Miami, Los Angeles en Seattle. De finale wordt gespeeld op 13 juli, om 21.00 uur Nederlandse tijd, in het MetLife Stadium in East Rutherford, New Jersey. Dit is een spectaculair stadion met plaats voor ruim 80.000 toeschouwers.

De groepsfase is inmiddels afgerond, en vanaf 28 juni is het tijd voor het echte werk: de knock-outfase. In totaal zijn er acht achtste finales gepland, verspreid over vier dagen.

Na de achtste finales volgen op 4 en 5 juli de kwartfinales, op 8 en 9 juli de halve finales, en uiteindelijk op zondag 13 juli de WK clubs finale.

De favorieten

Op papier steken vooral de Europese clubs er bovenuit. Manchester City en Real Madrid gelden als topfavorieten. Ze hebben beiden brede, internationale selecties en toernooi-ervaring in overvloed. Bayern München, Chelsea en Paris Saint-Germain volgen daar net achter. Al zijn ook de Braziliaanse deelnemers zeker niet kansloos. Flamengo en Palmeiras beschikken over kwaliteit en toernooigevoel. Clubs als Boca Juniors en River Plate staan bekend om hun onverzettelijkheid.

Opvallend dit toernooi is ook de deelname van Inter Miami, de club van Lionel Messi. In eigen land is de hype enorm. Met spelers als Busquets, Suárez en Jordi Alba beschikt de club over een team vol ervaring. Of dat genoeg is om het op te nemen tegen de Europese grootmachten, is nog maar de vraag. Maar de publieke belangstelling is verzekerd.

Gratis te volgen via streamingdienst

Er is goed nieuws voor wie het toernooi wil volgen. Het volledige WK voor Clubs wordt uitgezonden via DAZN. Dit is de internationale sportstreamingdienst. Je hoeft alleen een gratis account aan te maken om toegang te krijgen tot alle wedstrijden. Van de groepsfase tot en met de grote finale.

Voor voetballiefhebbers is dit een uitgelezen kans om clubs uit andere continenten in actie te zien. Vaak met een speelstijl en energie die we in Europa zelden zien. Het WK voor Clubs is dan ook niet alleen een strijd om de titel, maar ook een botsing van voetbalculturen.

Een toernooi dat de wereld verbindt

Het nieuwe WK voor Clubs is meer dan een voetbaltoernooi. Het is een testcase voor hoe het mondiale clubvoetbal zich verder ontwikkelt. Deze zomer is het clubvoetbal even groter dan Europa alleen.

Foto van Doortje
Doortje

Ik ben Doortje, een gepassioneerde schrijver die artikelen schrijft over allerlei onderwerpen. Mijn interesse ligt in diverse thema’s, van cultuur en technologie tot lifestyle en psychologie. Ik vind het heerlijk om nieuwe onderwerpen te onderzoeken en deze op een begrijpelijke manier te delen met mijn lezers. Door mijn nieuwsgierigheid en analytische vermogen weet ik diepgaande en toegankelijke content te creëren. Schrijven is voor mij een manier om kennis te delen en mensen te inspireren. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten en hou ervan mijn gedachten en ontdekkingen met anderen te delen.

Nieuwe artikelen

Inhoud

Deel dit artikel